Etelä-Savon KO (2/2024): Riita työaikamuodosta – työnantaja velvoitettiin korvaamaan palkkavahinko

Toimistomme avusti työntekijöitä työsuhdetta koskevassa riita-asiassa. Tapauksessa oli kyse siitä, että osastonsihteereinä työskenteleviin työntekijöihin oli sovellettu yleistyöaikaa vuodesta 2016 alkaen syyskuuhun 2023 asti. Työtuomioistuin on kuitenkin marraskuussa 2019 antanut ratkaisun, jossa osastonsihteereiden oikea työaikamuoto vahvistettiin toimistotyöaikamuodoksi. Käräjäoikeus arvioi ratkaisussaan, miten työnantajan tulisi korvata se aika, jossa työtä oli teetetty yleistyöajassa, minkä vuoksi työntekijät tekivät viikoittain 2 tuntia enemmän työtä kuin mitä toimistotyöaikamuodossa olisi pitänyt tehdä.

Käräjäoikeus totesi, että työnantaja on edellä mainitun työtuomioistuimen ratkaisun jälkeen ollut tietoinen oikeasta työaikamuodosta ja siitä huolimatta jättänyt noudattamatta työtuomioistuimen ratkaisun mukaisesti. Tämän vuoksi käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli tahallaan menetellyt työehtosopimuksen määräysten vastaisesti ja on siksi velvollinen korvaamaan työntekijöille marraskuun 2019 jälkeen aiheutuneet menetykset palkkavahinkona. Käräjäoikeus katsoi myös, että mainittua ajankohtaa edeltävät vaatimukset ovat perusteetonta etua.

Käräjäoikeus velvoitti työnantajan suorittamaan kantajittain eritellyt palkkasaatavat kullekin kantajalle korkolain 4 §:n 1 momentin mukaisine korkoineen kantajien ensisijaisten vaatimusten mukaisesti.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Scroll to Top